The Elephant coast: zeeschildpadden en Isilo

Direct over de grens met Mozambique rijden we bij Kosi Bay het iSimangaliso Wetland Park in. Na een ritje van wel 40 kilometer slapen we vlak bij de Kosi Bay Mouth. In de middag rijden we naar de monding en het is briljant mooi. Vanaf een hoge heuvel hebben we een prachtig uitzicht over de meren en de zee in de verte. Nadat we de monding hebben bereikt gaan Sem en Tess hier snorkelen. Wij leggen oma nog eens uit dat de nijlpaarden die Sem vanaf de heuvel aanwees gewoon de koeien zijn die ze hier ziet staan.

WWW4OR 2014 01 09 14 25 13

Na een schooldagje en wat chillen op de campsite gaan we aan het einde van de middag richting Bhanga Neck om daar in de avond op zoek te gaan naar zeeschildpadden. Het is een prachtige route, wederom over diepe zandsporen dwars door de duinen met dichte begroeiing. Onderweg zien we onze eerste serieuze slang: een zwarte mamba van ca 2 meter vlucht weg voor de auto. Ze zitten er dus echt!

Na een zoektochtje vinden we de gids die ons naar de schildpadden zal leiden en zodra het donker is gaan we op pad. We hebben mazzel dat we tijdens de zonsondergang al een schildpad (een Loggerhead) het strand op zien komen. We moesten even wachten totdat ze haar nest heeft gemaakt omdat we haar anders terugjagen de zee in. Het is mooi om te zien hoe dit grote beest ruim 100 eieren per keer legt en Sem en Tess hebben 100 vragen.

WWW4OR 2014 01 09 19 38 18

De overlevingsfactor is niet heel hoog. Uit elke 1000 gelegde eieren overleeft 1 volwassen zeeschildpad. Er zijn allerlei gevaren. Jakhalzen, honeybadgers en mensen jagen op de eieren. De schildpadden die de zee al halen zijn vervolgens overgeleverd aan de elementen en zeeroofdieren. National Geographic en dan live, we beleven een zoveelste leerzaam moment.

Hierna rijden we in het donker weer de 1,5 uur terug naar het camp. Fantastisch om over deze spoortjes (en al helemaal in het donker) te rijden. Robert vindt het dan ook jammer als we het asfalt bereiken.

De volgende dag bezoeken we Tembe Elephant Park. Dit park is bekend om zijn grote olifanten met enorme slagtanden. Een van deze olifanten is een beroemdheid en heeft zelfs een eigen Facebook pagina. Dit is Isilo en hem gaan we zoeken. We zien heel veel enorme olifanten maar Isilo vinden we niet.

[cvg-video videoId=’5′ width=’450′ height=’300′ mode=’playlist’ /]

Wel hebben we een close encounter met één van zijn broers. Deze goedzak kwam op de auto aanlopen en wij dachten te zien dat hij op zijn gemak was. Toen hij echter recht op onze auto af bleef lopen wisten we dat niet meer zo zeker.

Nadat we het park verlaten hebben, maken we ons kamp op en steken we het vuur aan in de buurt van Ndumo. We gaan op weg naar Swaziland.

Voor foto’s klik hier

 

admin

Eén reactie

  1. Ik hou binnenkort mijn spreekbeurt over olifanten. Ik ga jullie filmpje zeker weten aan de klas laten zien!

    Groetjes, Marjet (en Astrid )

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.