2017 | wat ging er aan vooraf …

We gaan dus terug naar (Zuidelijk) Afrika. Het continent zit teveel onder onze huid om nog langer te wachten. Het plan is de auto terug te verschepen naar Kaapstad. Onze vakantie zal daar dan ook starten. Voor het zover is moeten we nog regelen dat we Zuid Afrika weer in kunnen. We kregen in 2014 immers allemaal de illustere status “persona non grata”.

Visum

Wat’s gebeurt? In 2014 zagen we aankomen dat we de looptijd van ons visum van Zuid Afrika zouden overschrijden. Een krappe maand vooraf zijn we daarom naar het “Department of Home Affairs” in Durban gegaan om ons visum te verlengen. In Zuid Afrika betekent dat zoveel als een verzoek doen voor een tijdelijk verblijfsvergunning (Temporary Residence Permit). Het bijbehorende gezinsuitje kostte ons een gezellige dag tussen de Zimbabwanen en de Malawianen. Aan het einde van de middag hadden we alleen het bewijs in bezit dat we een verzoek voor verlenging hadden ingediend en keurig hadden betaald. De verwerking kon wel een maand gaan duren. Dat we eerder al het land zouden uitvliegen maakte niet uit, ons bewijs zou volstaan om zonder problemen het land uit te komen.

SA Fine

Bij vertrek enkele weken later gingen de alarmbellen af na het scannen van onze paspoorten. Braaf toonden we de bewijsjes. Wat we niet wisten is dat de overheid de wet had aangepast. Het bewijs dat we een verlenging hadden aangevraagd voldeed niet meer. Het effect hiervan was dat we, in de ogen van de officials, een ongeldig visum hebben en dus ongeoorloofd in Zuid Afrika waren. Sta je dan met je brave gedrag. We konden het land uit maar als we ooit nog terug wilden keren moesten we een boete van 1000 rand per persoon betalen. Te voldoen bij de ambassade in Den Haag. Verontwaardigd verlieten we Zuid Afrika.

Tickets

Eind 2016 belden we de Zuid Afrikaanse ambassade in Den Haag. We wilden onze status zuiveren zodat we het land weer binnen konden. Dat was geen probleem, de opgelegde boete gewoon kon aan de balie in Den Haag worden betaald. Gerustgesteld boekten we vier tickets naar Kaapstad.

Een paar dagen later meldden we ons bij de ambassade. Om een heel lang verhaal kort te maken: “nee hoor, dat kan zomaar niet, betalen aan de balie. Jullie verzoek moet naar Zuid Afrika worden gestuurd ter beoordeling. Hoe lang dat gaat duren weten we niet en of je toestemming krijgt weten we ook niet”. In de 4 maanden daarop hebben we bijna wekelijks contact gezocht met de ambassade en tot op heden (we zijn inmiddels weer terug) hebben we geen andere reactie van ze ontvangen anders dan “jullie worden waarschijnlijk teruggestuurd!”. Men heeft verder niets maar dan ook niets ondernomen. Triest!

Mozambique

Inmiddels waren we er niet meer zo gerust op dat we Zuid Afrika in zouden kunnen en dat blokkeerde de voorbereidingen. Stuur je je auto naar een land waar je zelf niet meer in mag? Een duikvakantie van Robert met een goede vriend gaf de kans te testen wat er zou gebeuren als we het probeerden. De vlucht naar Mozambique ging immers via Johannesburg.

Tofo - Selfie

Op de heenweg bleven de heren nog keurig in de international zone. Robert riskeerde niet om dan al teruggestuurd te worden. Op de terugweg had hij voldoende tijd om het te proberen. Het vliegtuig naar Amsterdam ging al 6 uur later dus zou een uitzetting makkelijk zijn ;-). De alarmbellen gingen weer af maar de vriendelijke douaniers begeleidden Robert naar een donker kamertje waar hij de boete kon betalen. In nog geen 15 minuten had Robert een visum voor Zuid Afrika in zijn bezit. Verschillende douaniers verzekerden Robert dat dit, ook in Kaapstad, de gebruikelijke procedure is. We waren gerust genoeg om alle voorbereidingen door te zetten.

Project 2017

Tamara KeukenWe konden dus verder. Het plan is om de Land Rover voorlopig permanent in Afrika te stallen en in de vakanties steeds een stukje verder over het continent te reizen. De auto is grondig verbouwd en half juni op de boot naar Kaapstad gezet. Wij reizen er op 25 juli achteraan en beginnen onze vakantie in Kaapstad.

We proberen zoveel mogelijk nieuwe dingen te zien. Na Kaapstad reizen we dan ook naar Cedarberg en vervolgens door naar Namibië. Hier bezoeken we Orange river, Keetmanshoop, Sossusvlei, Naukluft en Windhoek. Van daaruit rijden we naar Botswana (Ghanzi). Een van de spannende hoogtepunten zullen we hebben als we Central Kalahari Game Reserve doorkruisen. Daar slapen we in het territorium van de grote katten, olifanten, etc … Als we het allemaal overleven rijden we daarna door in de richting van Chobe National Park en steken door naar Victoria Falls in Zimbabwe. Via Hwange National Park zullen we door Zimbabwe en Botswana naar Johannesburg rijden. Hier stallen wij onze auto tot het volgende avontuur.

We hebben er veel zin in en hopen dat het romantische beeld dat we allemaal aan Afrika hebben overgehouden nog steeds voor iedereen klopt. Maar dat zal waarschijnlijk wel goedkomen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.