Epiloog | Amsterdam naar Kaapstad

Van december 2012 tot en met maart 2014 reisden wij met ons gezin van Amsterdam naar Kaapstad. 448 dagen waren we onderweg en in die tijd reden we ruim 45.000 kilometer over “wegen” en dirt roads, maakten we 25.000 foto’s, schreven we 76 posts en werden we maar twee keer door schorpioenen gestoken. Nu zijn we weer terug in Nederland.

Ethiopia, Simien Mountains [Imet Gogo, 4000m]

Ethiopia, Simien Mountains [Imet Gogo, 4000m]

Deze reis was tot nu toe het grootste avontuur van ons leven en het besluit, om dat met kleine kinderen te doen, is het beste besluit ooit. Sem en Tess hebben de leeftijd dat ze prima doorhebben wat er allemaal gebeurt. Wat heeft Afrika ze veel geleerd en wat hebben wij als ouders veel van onze kinderen geleerd. Over een aantal jaren vliegen ze uit maar nooit zullen we deze tijd, vol met bijzondere momenten samen, vergeten.

Malawi, Cape McLear, Mokoro adventures

Malawi, Cape McLear, Mokoro adventures

We hadden geen humanitaire missie met deze reis. We zijn gewoon als gezin vertrokken om te gaan genieten. Vrijheid en vrij zijn. Ver van ons geregelde leventje thuis, ons werk, scholen en drukke agenda’s. Geen afspraken en gewoon zien wat er op ons afkomt. Afrika is hiervoor een prachtig continent en de Afrikanen zijn fantastische mensen. We hebben veel ontmoetingen gehad. Meestal ontroerend om de schoonheid van een oprechte lach, soms ronduit irritant, maar altijd bijzonder.

Namibia, Kakaoveld, Himba kids

Namibia, Kakaoveld, Himba kids

Veel mensen hebben ons bekritiseerd of vonden het zelfs onverantwoordelijk dat we naar Afrika gingen. Maar wat zijn we blij dat we gegaan zijn. Vijftien maanden, 24/7 samen, vol met alleen maar goede herinneringen. We leerden elkaar kennen zoals we elkaar nog niet kenden. Het zelf ervaren van de diversiteit van mensen, culturen en omstandigheden heeft onze kinderen, op deze jonge leeftijd, al heel veel onafhankelijkheid gegeven. Een onafhankelijkheid waarmee we hopen dat ze „waan” van de schoolpleinen, speeltuinen en straat trotseren.

We vertrokken met een open vizier: wel zien wat er komen gaat! Niet onbezonnen op pad maar wel openstaand voor mooie onverwachte momenten. Onze intuïtie werd een belangrijk kompas. Met ons vieren reisden we in onze Land Rover Defender. Een geweldige auto die ons naar de meest afgelegen plekken bracht. Ze gaf ons totale vrijheid en daar waar we stopten was onze Land Rover ons thuis. We voelden ons, ondanks de beperkte ruimte, nooit opgesloten. Het mooiste continent ter wereld was onze tuin!

Kenya, Masai Mara, Wildebeasts

Kenya, Masai Mara, Wildebeasts | 2013

We hopen dat onze kinderen zich Afrika op haar mooist blijven herinneren. Een werkelijkheid die zo anders is dan we thuis vaak te zien krijgen. De vooronderstellingen die wij aanvankelijk ook hadden, moesten we laten gaan. Wat zijn we blij dat we ons eigen beeld over Afrika konden vormen.

Nu zijn we thuis en ook dat voelt als een nieuw avontuur. Na een wat onwennige landing hebben we weer allerlei ideeën voor de toekomst. Ondertussen houden we de herinneringen levend en geen van ons zal deze tijd samen vergeten. Waarschijnlijk moeten we lang wachten op de dag dat we niet aan dit avontuur terugdenken, als die dag al komt.

Tess, Sem, Tamara, Robert

Ons blog met daarin de verhalen van deze reis vind je hier.

 

3 reacties

  1. Wouw,we hebben jullie verhaal gelezen in het LRCH magazine, iedere keer keken we weer uit naar het nieuwe nummer. Nu zijn we er als gezin helemaal uit, de afrika autoreis gaat er komen. Onze kindjes zijn nu nog te jong, dus met heel veel moeite wachten we nog maar een paar jaar. Jullie verhalen laten ons wel alvast dromen. Gr sab, job de kids en een ongeduldige laro tombraider..

  2. Wat een te gek stuk! Kippenvel!
    Jullie verhalen doen ons nog meer verlangen naar onze reis.

    We hopen dat alles goed gaat met jullie!

    Groetjes Daan en Lotte

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.