Constantinopel is een leuke stad ;-)

Het was 1997 toen wij voor het laatst in Istanbul waren. Op de een of andere manier heeft Istanbul dezelfde aantrekkingskracht op ons als New York. Deze stad leeft, en hoe!

Bosphorus, Istanbul, TurkeyOns hotel stond midden in Sultanahmet, dichtbij veel activiteit. Sem en Tess hoorden voor het eerst in hun leven een moskee door een stad galmen, dat vonden ze hilarisch en werd ’s avonds in bed nog even dunnetjes nagedaan.

Toch pasten ze zich snel aan, daar waar ze in Holland nog geen ander voer aanraken dan “het bekende”, werden nu kastanjes, maiskolven, stoofpotten, kebabs en linzensoepen gegeten. Zelfs het Turks fruit werd geproefd. Afijn, voor de mensen die onze kinderen wat langer kennen dan vandaag, wat een mijlpaal!

Onze dagen startten met juf en meester spelen en daarna de stad in. Als eerste natuurlijk de Hagia Sophia en de Blue Mosque. De Grand Bazar voor de aanschaf van onze “wakende ogen”. Ook zijn we nog in een Hamam geweest, waar de meiden genoten van scrub, oliën en massage. Sem vond het aanvankelijk allemaal iets minder leuk, hij was bang dat de “wassers” hem met kokend water zouden afspoelen. Maar hij lag uiteindelijk toch stralend te zweten tussen een aantal harige Turken.

Topkapi Palace, waar de op 5 na grootste diamant ter wereld ligt is een indrukwekkend paleis. Hier stelde Sem weer vaak zijn befaamde vraag: “hoeveel kost dat dan?”. Verder zijn wandelingen langs de Bosphorus erg spannend. Door de lekkere broodjes vis en omdat Sem regelmatig de hengel mocht overnemen van een van de lokale vissers.

Voor ons Egyptische visum reisden we af naar de wijk Bebek. Twee minuten te laat, helaas, morgen nog eens proberen. Alle info verzameld, dachten we. Volgende dag ook geen visum voor ons. Het was ineens erg druk op ambassade, dus de levertijd werd een paar dagen in plaats van “same day ready”. Afijn, dan maar een bakkie koffie en Bebek is een leuke wijk. Hier aan de Bosphorus ving Sem zijn eerste vis!

Istanbul, Turkey

Ook nog een middag in Azië geweest met de ferry vanaf Eminönü naar Üsküdar. Aziatisch Istanbul is echt anders, leuk om te zien. Terug in Europa hebben we door de wijk Beyoglu, dat vol ligt met allerlei vintage spullen, gestruind. De auto puilt uit dus nu kon er even niets mee.

Verder hebben we de Galata brug (over de Gouden Hoorn) meerdere malen overgestoken. Belangrijkste reden: het staat vol met vissers waaronder Sem ;-).

Als laatste uitje hebben we Medusa bezocht in de Basilica Cistern. Over Medusa had Tess voornamelijk heel veel vragen, hoe ze daar dan kwam, waarom dat slangenhaar en had ze echt zwarte ogen waar je niet in moest kijken omdat je anders in een steen zou veranderen? Ze heeft gelukkig gewoon geslapen die nacht.

Jammer om weg te gaan uit Istanbul maar we willen door naar Afrika. Een week Istanbul moet voor nu genoeg zijn. Op naar Ankara, waar we alleen overnachtten. Daarna Göreme (Cappadocia) waar we Tess haar 7e verjaardag vieren.

Voor een paar foto’s klik hier.

admin

Eén reactie

  1. Hey luitjes, mijn eerste verblijf alleen in een verre stad was Istanbul. Ik heb al wat steden bezocht maar vind Istanbul nog steeds één van de indrukwekkendste. Geniet lieve mensjes, dat doen wij ook…. Kus uit Cambodja

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.