Lucht

Natuurlijk hadden we al een compressor ingebouwd om de banden op te pompen en die voldeed goed. In 2012 wisten we alleen nog niet hoeveel stof er in Afrika ligt en met hoeveel van dat stof je in aanraking komt. Vooral de luchtfilters hadden het zwaar. Uitkloppen werkt niet optimaal en zo vernielden we menig filter. Hier is perslucht dus erg welkom.

Daarnaast is perslucht erg fijn om sneller je banden bij te pompen, stof te verwijderen, onderdelen (maar ook fototoestellen) schoon te blazen, etc.

Kortom: in het systeem hebben we een 10 liter luchtvat opgenomen. Dit luchtvat is onder het aangepaste frame van de achterstoelen gemonteerd. Achter een drukregelaar hebben we uitgangen aan de linker- en rechterzijde van de achterbank opgenomen. Zo kunnen we met een 6 meter luchtslang alle hoeken van de auto bereiken. De compressor zit veilig achter de koelkast (scheelt ook herrie).

In 2017 hebben we de installatie goed kunnen testen. Onze huidige compressor heeft er alleen veel moeite mee. De opbrengst niet hoog waardoor de compressor lang moet draaien en dus te warm (brandlucht) wordt. In 2018 zullen we de compressor vervangen door een betere: ARB CKMA-12.

De oude compressor krijgt een tweede leven in Amsterdam om zo af en toe eens een bal of een kleine autoband op te pompen.