CKGR | Lunch is coming your way!

Central Kalahari Game Reserve - Diesel leak in Ghanzi

Lekker slim om net voor de grens al je Namibische dollars nog even aan diesel te verbrassen. Daar staan we dan in het niemandsland tussen Namibië en Botswana. De verplichte roadtax kunnen we betalen in Botswaanse Pula, Zuid Afrikaanse Rand of Namibische dollar. Laten we die nu allemaal opgemaakt hebben. Credit cards werken niet en de US dollars die we wel hebben neemt de taxmevrouw niet aan.

Gelukkig zijn we in Afrika en zijn daar zijn de mensen wel te porren voor alternatief scenario. We proberen een dealtje te maken met een biljet van 20 USD. De mannen bij het checkpoint konden die niet wisselen in Pula, te veel. Gelukkig wilde een van de douaniers, een pittige Botswaanse in felgele jurk en hoge hakken, wel samen met haar collega’s voldoende Pula verzamelen. Fijn, de roadtax werd betaald en het gele jurkje reed graag nog even mee naar het eerste dorp. Natuurlijk kan dat :-).

Central Kalahari Game Reserve - on our way!

We zijn al even op weg naar Ghanzi als Sem zegt diesel te ruiken. We stoppen en zien dat de zijkant van de auto onder de diesel zit. Onze extra dieseltank lekt. Niet zo mooi, we willen dwars door Central Kalahari Game Reserve (CKGR) rijden en dan wil je wel dat je brandstof in de tank blijft. In Ghanzi repareren we de dieseltank provisorisch met een stuk binnenband, vullen we de watertanks, regelen hout voor het kampvuur en halen de laatste boodschappen.

Central Kalahari Game Reserve - Camp near Xade

Op weg naar de Kalahari blijkt de tank dicht genoeg en na 10 minuten draaien we de weg af. Nog 30 minuten later rijden we op een diep zandspoor dat nog ruim 100km doorgaat. We laten de banden leeglopen en rijden 2,5 uur door tot aan de Xade gate. Het spoor ligt vol verse Olifanten keutels. De Land Rover is hard aan het werk maar we komen niet vast te zitten. We registreren ons bij de gate en rijden de 2 kilometer terug naar onze kampeerplek voor de nacht. We zetten de tenten op en eten vroeg.

Central Kalahari Game Reserve - Spoorzoeken

Bij zonsondergang staan bij iedereen de zintuigen op scherp. We zitten helemaal alleen in leeuwen-, luipaarden-, olifanten-, hyena- enzovoorts gebied. Het kampvuur gaat aan, niemand plast meer alleen en we pakken af en toe de zaklamp om te ontdekken dat het geritsel uit de struiken van muizen komt. Precies, een leeuw maakt geen herrie als hij je op komt eten.

Central Kalahari Game Reserve - Oryx

We hebben een fijne nacht zo hoog op de auto. De regenhoezen zijn van de daktenten af en we kijken door het muskietengaas naar de sterren. Het is erg koud maar ook erg bijzonder om zo te mogen liggen. De nacht is op het gehuil van een enkele hyena en wat jakhalzen na bijzonder vredig.

We slapen uit en na het ontbijt zetten we koers richting de Piper pan. Een ritje van 70 kilometer waar we 3 uur over doen. Af en toe bestaat het spoor uit diep zand met af en toe wat hoge “middle mannetjies” maar de Defender rijdt er soepel over. Het landschap verandert van doornige struiken steeds vaker in een gouden grasvlaktes. Onderweg zien we springbokken, gemsbokken, struisvogels, cory bustards, secretarisvogels, grondeenhoorns, jakhalzen, gnoe’s en van allerlei kleinere vogels. Geen katjes.

Central Kalahari Game Reserve - Bat Eared Fox

De plek bij de Piper pan is prachtig en na een korte check rijden we naar een poel waar erg veel dieren staan de te drinken. Wij drinken ook wat en besluiten daarna een rondje Piper pan te doen. We realiseren ons dat, als er zoveel “prooi” op 1 plek geconcentreerd is en het het droogseizoen is, er ook wel wat roofdieren moeten zijn.

We maken ons kamp, steken het vuur aan en hebben een lekkere braai. De familie is al wat relaxter dan de eerste avond maar we laten onze kinderen nog steeds geen avondwandeling maken. Het koelt snel af maar het vuur en de Rotterdamsche port houden ons warm. De port zorgt er ook voor dat we, ondanks het nabije gebrul van de leeuwen, prima slapen.

Central Kalahari Game Reserve - Camp @ Piper Pan

De dag erna rijden we naar de Leopard pan. Een rit van ruim 100 kilometer die we op het gemak en in 5 uurtjes rijden. Onderweg zien we alle beesten die we de dag ervoor ook zagen maar nu ook een jagende jakhals. Hij trekt zich niets van ons aan en springt boven op een knaagdier dat hij vervolgens smakelijk oppeuzelt. Ook zien we een voor ons nieuw dier: de “bat-eared fox” maar helaas verder geen roofdieren.

Central Kalahari Game Reserve - Camp @ Leopard Pan

Aangekomen op de overnachtingsplek bij de Leopard pan stapt Tamara precies 5 minuten uit. Er hangt een enorme bijenzwerm in de lucht en ze hebben het vooral op Tamara voorzien. Doordat het de droge tijd is zijn de beestjes wanhopig op zoek naar vocht. Omdat Tamara zo van bijen houdt, zwaait ze erg met haar armen waardoor ze gaat zweten … et voila, cirkeltje rond … ga jii maar in de auto zitten ;-). We hebben een onrustige lunch en rijden vervolgens naar de Leopard en Sunday pan en checken een waterpoel waar veel gemsbokken staan te drinken. Na zonsondergang rijden we terug naar de plek en zien dat we, met onze vieze pan met laagje water zo’n 300 bijen hebben gevangen. De vogels hebben een feestmaaltje.

Central Kalahari Game Reserve - Our Landy

De laatste avond in de Central Kalahari is aangebroken. We maken een kampvuur en zetten thee (met chocola). De port is op en een biertje is wel erg koud. We genieten van het moment en gebruiken onze kalahari-schijner (omgebouwde verstraler) op zoek naar reflecterende ogen. Helaas zien we geen katjes en horen ze in de nacht ook niet meer. Het is een jakhals die het enige geluid maakt.

De volgende dag rijden we met zonsopgang weg, we willen de bijen voor zijn. Het is koud maar ook bijzonder mooi om de zon op te zien komen over dit prachtige landschap. Twee uur later ontbijten we met worstjes bij de Matswere gate en zetten koers richting Gweta.

Dit bezoek aan de Central Kalahari was een kort maar een bijzonder avontuur. Ook al hebben wij geen grote roofdieren gezien, we weten zeker dat zij ons wel gezien hebben. We will be back!

Klik hier voor de CKGR foto’s!

admin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.