The Garden route …

Nou daar staan we dan aan het begin (of het einde) van de Garden route. Zolang we in Zuid Afrika zijn heeft bijna iedereen gevraagd of we deze gingen rijden. Natuurlijk! We reden de volgende variant: Plettenberg, Knysna, Buffels Bay, WIlderness, Oudtshoorn en dan de R62 naar Montagu. Officieel zijn we er dan weer uit.

WWW4OR 2014 02 23 13 22 06

De Gardenroute staat niet bekend om haar gardens maar om haar ruige maar groene landschap en dramatische kustlijn. En inderdaad het stuk tot aan Wilderness volgen we de kust en die is prachtig. Plettenberg Bay is populair bij Zuid Afrikanen als vakantie bestemming en that shows. Prachtige huizen aan de baai, vol met restaurantjes en het is meer Europees dan Afrikaans. We hebben een kleine lunch aan het strand en voelen de vakantie vol binnenkomen ;-).

Knysna bezoeken we even kort en slapen op een kleine camping in Buffels Baai. Deze camping ligt prachtig op een klein schiereiland. We slapen ongeveer in de zee en Sem en Tess zitten de rest van de dag met hun zelfgemaakte hengeltjes tussen de rotsen te vissen. Hiervoor worden slakken vermoord, in stukjes gehakt en vervolgens aan het haakje gedaan. Tess is de „luxe” visster, Sem doet het vieze werk.

WWW4OR 2014 02 23 19 12 29

In de avond zien we een vreemd fenomeen. Groen licht in het water. Dit zijn algen die oplichten zodra de golven omslaan. Je ziet dan een groene gloed (licht) in de zee ontstaan daar waar de golf omslaat. Bijzonder en helaas is het niet gelukt hier een foto van te maken (het was zo koud en ons bed lag bai lekker ;-)).

De volgende dag bezoeken we Knysna wat langer, we drinken uitgebreid koffie in de regen, kopen wat noodzakelijke kleding (we zien er inmiddels uit als zwervers) en hebben een leuke lunch in een te leuk restaurantje aan de haven (34 South). Aan het einde van de dag rijden we een mooie route naar Wilderness. Het landschap is ruig en de zee is wild en blauw. We besluiten maar even niet te gaan zwemmen want de stroming zou ons te snel in Nederland brengen.

WWW4OR 2014 02 24 19 06 02

In Wilderness slapen we op de berg in de tuin bij een backpacker’s. En ja hoor, daar gaan we weer 😉 … Ze zijn hier zelfs zo chill dat mevrouw de backpackers-receptioniste maar op de bank blijft liggen als we ons melden. Wat is dat toch met die gasten? Het uitzicht is prachtig, de wijn lekker en de nacht koud.

De volgende ochtend starten we met een lekkere café Latte onder aan de berg. Daarna zetten we richting Oudtshoorn en de R62 (deze weg is off-the-beaten track wat de Gardenroute betreft, hahahahaha).

We rijden door prachtig landschap en in Oudtshoorn bezoeken we een Struisvogel boerderij. In het hele gebied rondom Oudtshoorn worden al eeuwen struisvogels gefokt. Grotendeels voor hun veren (die zijn het meest waard), hun onbevruchte eieren (delicatesse) en biefstuk.

WWW4OR 2014 02 25 13 07 57

Wij bezoeken één van de oudste farms en het is bijzonder interessant (ook al is het wat toeristisch). We zien alles, de eieren, de net geboren kuikens (aaaaah), de veren, het atelier waar men allerlei producten maakt en als laatste de arena. In de arena worden al heel lang wedstrijden gehouden door het personeel (tijdverdrijf) en hier is er de mogelijkheid om struisvogel te rijden. Gelukkig alleen toegestaan als je lichter dan 80kg bent. Sem gaat wel even op het beest zitten. Hij kiest er dan toch voor om niet als een ongeleid projectiel met zich rond te laten rennen en stapt af.

We slapen onder aan de Swartberg pass en bezoeken de volgende ochtend de Cango caves. Deze zijn indrukwekkend ook al zien we slechts een klein deel. Handig om je kinderen aan de hand van voorbeelden uit te kunnen leggen wat stalagmieten, stalagtieten en kolommen zijn. Voor de ezelsbruggetjes vraag Sem of Tess ;-). Het is mogelijk om de adventure tocht door de grotten te doen. Hier zorgt wederom onze fysiek ervoor dat we deze niet kunnen doen, De smalste doorgang is 27cm en Robert zag zichzelf al met spartelende beentjes vastzitten tot hij genoeg was afgevallen.

WWW4OR 2014 02 26 11 32 48

Hierna rijden we over de R62 richting Montagu. De weg is mooi maar verre van off-the-beaten track. De R62 heeft de pech dat het continent Afrika op zoveel plekken zoveel ongekende schoonheid heeft dat het op ons, voor nu, even wat minder indruk maakt. We slapen in Montagu op een leuke kleine camping (boerderij) met een te lieve eigenaresse. WWW4OR 2014 02 26 17 41 10 de camping heeft zelfs een smeerput (voor de tractor) en Robert en Sem doen wat onderhoud aan het voorste differentieel. Tamara voelt zich hier zo thuis dat ze de afwas maar in de keuken van de eigenaar doet. „What are you doing here”, lachtte hij toen hij haar betrapte. Na ook het doen van zijn afwas wees de goede man haar de gemeenschappelijke keuken. Grappig te weten dat Tamara hiervoor dus altijd de afwas heeft gedaan in de verkeerde keuken en zelfs de eigenaresse complimenteerde met de sfeer en uitrusting van de keuken, uniek voor Africa, hahahaha …

Later kwamen Ray en Wendy nog even langs, zij waren ook in Montagu. We hadden een leuke avond met spijzen en drank …

Klik hier voor wat foto’s

admin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.