That’s a lot of coast …

South Coast, Wild Coast, Shipwreck Coast, Sunshine coast: het kan allemaal niet op en we rijden ze allemaal. Na Durban rustig te hebben verlaten slapen we in uMtentweni op een mooie campsite aan de rivier. We hebben even niet gekampeerd en dat in combinatie met tentreparaties zorgt ervoor dat er niets meer op zijn plaats ligt. De tent is trouwens perfect gemaakt en als de lucht er regenachtig uitziet besluiten we onze nieuwe luifel maar meteen eens te testen. De regen start en wij blijven droog. Fijne aankoop. 

WWW4OR 2014 02 10 14 21 18

Robert voert wat kleine reparaties uit aan de auto. Dat mag ook wel er wordt immers erg hard gewerkt. De reparaties zijn voor het merendeel regulier onderhoud als multiriem vervangen, injectoren stellen en lekkende klepdekselpakking vervangen. Verder lossen we hier en daar wat gepiep, gekreun en gekraak op ;-).

WWW4OR 2014 02 10 16 15 46

Met een als nieuwe Land Rover rijden we de Wild Coast (Transkei) in. De Transkei is een voormalig thuisland in het zuidoosten van Zuid-Afrika, ten zuiden van Lesotho. Het gebied was het traditionele vaderland van de Xhosa. Ook Nelson Mandela is in de Transkei geboren. Het landschap in de binnenlanden is glooiend en de heuvels zijn bedekt met rondavels (traditionele bebouwing) in allemaal vrolijke kleuren, de mensen zijn prachtig en zo gekleed dat hun „status” binnen de Xhosa community daaruit blijkt. En echt Afrikaans: ze lachen!

Zodra je de kust bereikt snap je waarom het hier de Wild Coast heet. Ruige rotsformaties vormen hier de kust en rivieren hebben in de eeuwen enorme geulen in het landschap gesleten naar de zee. Dit levert spectaculaire riviermondingen op. We rijden naar Port St. Johns aan de monding van de Umzimvubu River. Port St. Johns zelf is een grappig plaatsje dat wel wat Wild West trekjes heeft en drugshandel bestaat hier ook ;-). We slapen in een kleine dorm van de Backpackers. De campsite is met een Land Rover slechts eenmalig te bereiken ;-). 

WWW4OR 2014 02 12 16 33 30

Aan het einde van de dag zwemmen we in een rockpool. De zee spring je hier niet zo maar in omdat deze, zeker in deze tijd, vol zit met Stier en Zambezi haaien. Die zwemmen de Umzimvubu rivier in om daar te jongen. En na een goede bevalling ben je hongerig. Na een helemaal „woepie te wauw, moeilijke banden in je haar, amazing, chillllllll en relaxed verblijf in de Backpackers” rijden we verder. Sommige backpackers zijn we aan het ontgroeien (noem het ouderdom of evolutie?).

De volgende stop is Hole in the Wall. We rijden door typisch landschap over karrensporen of „potholed” wegen (al hebben we ze erger gehad)). Hole in the Wall is een rotsformatie waar in de loop van de eeuwen door de stroming van de rivier een gat is uitgesleten. We nemen de moeilijke wandeling erheen (dat is onze stijl (lees: we weten het gewoon niet)). Hierdoor hebben we wel een prachtig uitzicht van boven op deze formatie. Sem en Tess spelen in de riviermonding (nee hier zitten geen Stier / Zambezi haaien) met een aantal lokale kinderen terwijl wij van de omgeving en de ondergaande zon genieten.

De volgende dag besluit Robert nog even een andere heuvel aan de kust te „verkennen” en schopt halverwege zo ongeveer zijn teen eraf. Het bloed redelijk en zie hier: “de eerste een beetje survival situatie”. Hij rukt een stuk van zijn t-shirt en bindt à la Les Stroud zijn voet er mee dicht. Hierna strompelt hij een kilometer terug naar zijn familie. Spannend he ;-).

WWW4OR 2014 02 14 10 56 49

We verlaten de kust en rijden naar Qunu, het geboortedorp van Nelson Mandela. We bezoeken het kleine maar indrukwekkende Nelson Mandela museum. Het graf (zijn voormalig woonhuis) van Nelson Mandela is niet toegankelijk, het is immers ook zo kort geleden dat hij is overleden. Wel staan we even stil naast zijn huis en leggen de kinderen nogmaals (leuk, ze blijven zo nieuwsgierig) uit hoe hij geleefd heeft.

Hierna rijden we naar Cintsa en vervolgens Kidds Beach. Beide plekjes worden gekenmerkt door mooie lagunes. We lopen en zwemmen veel. Bij Kidd’s Beach zijn Sem en Tess de hele dag aan het spelen met surfplanken en kano’s. Zo langzaam merken we dat we in een soort vakantiemodus komen. Bai lekker na zo’n ritje door Afrika.

Klik hier voor wat foto’s

admin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.