Kruger National Park

“Het Kruger Park zal jullie wel tegenvallen na alle parken die jullie in Afrika gezien hebben”. Dat zeiden veel mensen tegen ons toen we vertelden dat we ook het Kruger Park gingen bezoeken. Nu staan we aan de poort van één van beroemdste wildparken ter wereld en we gaan zien wat we er zelf van vinden.

WWW4OR 2014 01 15 17 13 27

Het begint goed. Na 5 minuten zien we drie witte neushoorns. Ze staan vlakbij en we kunnen deze beesten dus goed zien.

Wel rijden we over asfalt en dat haalt veel van het avontuur weg. Gelukkig zijn er ook gravelsporen maar die hebben eigenlijk het zelfde effect. Verder staan er maximum snelheid borden en controleren de parkwachten je snelheid met laserguns (huh !?). OK … Kruger is erg toegankelijk en daarom ontvangt ze veel bezoekers en daarom is het zo gecultiveerd. En op de een of andere manier nodigt het hierdoor niet uit om van het pad te rijden terwijl we in de meeste andere parken kleine nog net zichtbare spoortjes volgden.

WWW4OR 2014 01 16 18 39 16

Het park is enorm (ca 20.000 km2) maar prachtig. Het landschap is lichtglooiend en omdat het zo af en toe geregend heeft prachtig groen. Maar, die begroeiing zorgt er ook voor dat de beesten door het gehele park verspreid zitten en niet geconcentreerd bij de waterpoelen. Plus, de begroeiing is hoog dus het is echt turen door de bosjes. Geen probleem want we hebben volleerde game-trackers in de auto.

We doen drie restcamps aan: Lower Sabie, Satara en Olifants. Waarvan de laatste het mooist ligt. Bovenop een hoge heuvel aan de Olifants rivier. Onder ons zien we de nijlpaarden en de andere beesten drinken.

Ondanks de dichte begroeiing zien we veel giraffen, buffels, nijlpaarden, olifanten en neushoorns naast impala’s, kudu’s, gnoes, wrattenzwijnen, waterbucks, bushbucks, etc. Naast onze eigen drives doen we er twee georganiseerd. Eentje in de extreem vroege morgen (4:00 uur, auw!) in Lower Sabie. We vertrekken dus in het donker en Sem en Robert zoeken met zoeklichten naar beesten. We zien grazende nijlpaarden (dat doen ze in de nacht) en meer van de beesten die we al gezien hadden. Helaas geen carnivoren.

DWWW4OR 2014 01 16 19 03 12e tweede gamedrive is in de middag/avond. Deze doen we vanuit Olifants. Het is een rit vol met beesten en zodra de zon ondergaat zien we een aantal jonge hyena’s die zich onder de weg verstopt hadden. Wat zijn deze beestjes aandoenlijk zolang ze jong zijn. De ouders komen we een kilometer verder tegen en daaraan is goed te zien dat ze volleerde killers zijn. Net voordat we het restcamp weer inrijden zien we twee oogjes glimmen in de bosjes. Die ogen zijn van een prachtig mannetjesluipaard. Het is inmiddels te donker om een goede foto te maken. Het luipaard heeft geen zin in bezoek en loopt de dichte begroeiing in.

WWW4OR 2014 01 16 13 41 05

Maar onze liftster a.k.a. oma heeft in haar korte Afrika bezoek naast de zeeschildpadden ook de Big 5 gezien. Ondanks dat deze naamgeving wat illuster is zijn het wel 5 beesten die veel aantrekkingskracht hebben. Oma moet nog maar een keertje terug om een jachtluipaard en de wat kleinere katjes te zien.

De laatste dag rijden we over het asfalt richting de Phalaborwa gate. Dit is nog zo’n 80km door het park sturen. Onderweg zien we nog een verdwaalde olifant maar verder valt het mee.

Het Kruger Park wat vinden wij ervan? Het landschap is prachtig en het park zit tjokvol beesten ook al waren die soms lastig te vinden. Het enige jammere van dit park is dat het wat massaal is en dat het allemaal erg is gereguleerd. Maar de beesten zijn wel echt wild ;-).

We gaan de bergen in.

Klik hier voor de foto’s

admin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.