Khartoum en het vertrek uit Sudan

En toen was daar de hoofdstad van Sudan, Khartoum. Wat een leuke en relaxte stad is dat en in Khartoum hadden we wat ontmoetingen staan.

REL7D 2013 03 29 17 33 54

Allereerst met Nelleke en Bart, de ouders van Saskia D. (;-)). Zij wonen en werken in Khartoum en zijn zo vriendelijk ons te ontvangen en wat bijzondere dingen van de stad te laten zien. Met hen zijn we naar de Twirling Dervishes bij de Hamed Al-Nil moskee geweest, mannen die ter ering van hun “leider” iedere vrijdag bijeenkomen op de begraafplaats naast zijn tombe. Ze voeren een reeks van dansen uit, waaronder de beroemde “draai om je as-dans” (onze naamgeving).

REL7D 2013 03 30 12 17 13

Verder hebben we de kamelenmarkt van Ondurman bezocht al waren er die dag meer stieren dan kamelen. Maar een indrukwekkend spectactel, te meer omdat het 40+ graden is en die markt eigenlijk gewoon in de woestijn is. Sem, als echt alfa-mannetje, vond het prachtig om tussen de beesten te lopen. Tess ging liever ergens in de schaduw zitten met een theetje.

Nelleke had aangegeven dat, indien we besloten langer te blijven in Khartoum, ze wel gehaktballen voor ons wilde maken. Nou, met een dergelijk aanbod is het besluit langer te blijven zo genomen. We combineerden onze verlenging met een verhuizing van de “Blue Nile Sailing Club” naar het huis van Ben en Katalijne (en kids). We waren hen al in Dongola tegengekomen en nu in Khartoum weer. We genoten van de gastvrijheid, de wijn, het gekoelde huis en de kids van elkaar.

REL7D 2013 03 29 17 30 38

We regelmatig zwemmen in het zwembad van de Greek Club of van de NL ambassade (waar we ons op uitnodiging van Ben konden koelen). Verder hebben we de souk van Ondurman bezocht en heeft Tamara daar de Sudanese versie van het “bavaria jurkje” gekocht. De laatste ochtend in Khartoum hebben we het National Museum bezocht, dit museum is op een rommelige en stoffige manier leuk (Sem heeft er zo’n 150 foto’s gemaakt, dat mocht voor de verandering). De momenten tussendoor werden gevuld met ijs, koffie en sandwiches bij Ozone, Delicious en Luxury. Stuk voor stuk toppie.

REL7D 2013 04 02 15 02 14Hierna zijn we in de bloedhitte (buiten was het 45+ en in de auto nog heter) naar Wad Medani gereden. We verbleven in een van de honeymoon hotels (nou, wij hebben andere standaarden) en zijn de volgende dag doorgereden naar ons bushcamp vlak voor de grens met Ethiopië, zo konden we de volgende dag in alle vroegte (en frisheid) de grens met Ethiopië overstekken.

Dit was Sudan, een bijzonder land met een nog bijzonderdere bevolking. Mensen die stuk voor stuk oprecht geïnteresseerd en gastvrij zijn. Mensen die stoppen omdat ze met je op de foto willen, met je willen spreken, je aan willen raken of gewoon naar je kinderen willen staren. Maar ook mensen die moeten leven in een klimaat waar wij na bijna drie weken al gek werden van de hitte. Terwijl de echte zomer hier nog moet starten. Sudan: een echte aanrader maar ga in december of januari ;-).

 De foto’s …

admin

2 reacties

  1. Heee, waar zijn jullie nu?!

    Lewan heeft t nog regelmatig over Sem en Fina over Tesss…

    Veel liefs van ons

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.